Bližnje srečanje tretje vrste

Zadeva: Divji petelin – lat. Tetrao urogallus

(pogosto zamenjan s sorodnim Ruševcem – lat. Tetrao tetrix)

Kraj: Pavličevo sedlo (avstrijska stran)

Datum: 1. maj 2008

Foto: SiNi

Explore posts in the same categories: Zgodilo se je

3 komentarji na “Bližnje srečanje tretje vrste”

  1. Malimili Says:

    Jao Jure, bejž od hudiča pernatega! 🙂

  2. Polona Says:

    NA KRATKO O DIVJEM PETELINU
    Divji petelin (Tetrao urogallus) je največja gozdna oziroma koconoga kura. Drugo ime zanj je veliki petelin. Živi v obsežnih ohranjenih starih mirnih gozdovih. Samec – petelin je težak do 5 kg, samica – kura je polovico lažja. Pozimi se hrani predvsem z iglicami, poleti pa z borovnicami, brusnicami in malinami. Zgodaj pomladi na posebnih mestih, ki jih imenujemo rastišče, poteka skrivnostno skupinsko dvorjenje samcev samicam. Po parjenju samica na tleh naredi gnezdo, znese do 10 jajc in po 4 tednih se izvalijo mladiči. Ti so begavci in kmalu po izvalitvi sledijo materi, ki sama skrbi zanje.

    Divji petelin je bil nekoč zelo pogost in priljubljena lovna ptica. Žal njegovo število zadnjih nekaj desetletij vztrajno upada. Z mnogih območij je zato že izginil. Ogroža ga predvsem človek s svojimi posegi v okolje, zlasti gozdarske in turistično-rekreativne dejavnosti. Primernega življenjskega prostora, kjer bi imel mir in dovolj hrane, je vse manj.

    Velika škoda bi bila, da bi Finžgarjev »kralj ptic« in Tavčarjev »gozdne perutnine vladar« za vedno zapustil naše gozdove.

    več na http://www.petelin.info/

    Vsekakor fascinantna žival, katero redko srečaš v naravi…..ja eni pa loto zdnejo:)

  3. jabolko Says:

    …a picture tells a thousand words…spet je to res!

    Petelin…ki je petelin? Kdo je petelin..un ta velik al ta pernati mali?….Hm, tough one..:)
    Prizor je več kot le smešen, je bizaren in nor…nekaj je na tej fotki; dobro in neustavljivo se mi smeji ko ju gledam :D….prizor je res super smešn.

    Prva slika v glavi, ko sem to vidla je pa bla malce drugačna kot le naključno srečanje na gorski postojanki…

    spraševala sem se, kdo se je ustrašil koga…jež petelina ali obratno…in ptič pokaže perje, jež mu v zameno vrne s svojo naj pogumnejšo salsično arabesko…in kaj zdaj?
    In oba si mislita: Nauš ti mene!

    mord.. pa je pernati hudič imel v mislih kaj bolj ekstravagantnega…kung fu, ali OK Coral scena..skratka situacija je definitivno napeta, loh kar čutim adrenalin v obeh možeh. Vprašanje kdo bo koga visi v zraku…in misel mi zleti na karate…in žerjavov skok…in sansai Miyagija…

    se spomnite tistega filma…meni je slika privlekla spomin nanj..

    voham gozd okoli, vse je mirno, napetosk koncentracije je v zraku, misli fokusirane…zen, zen, zen…pred ježem pa nekaj novega, nekaj česar do sedaj ni srečal,…nenavaden važič morda?…sansai Miyagi ga v mislih tiho spodbuja, ko se on pripravljaš na svoj skok, ki ga je treniral in treniral in ga sedaj loči od zmege ali poraza…z enim samim hitrim udarcem nasprotne noge namerava pernatega naduteža popolnoma onesposobiti in si rešiti bodice in čast!
    …vendar kaj bi se lahko zgodilo, ne bomo nikoli izvedeli…in to je lepota naše domišljije.

    ….v končni fazi…je pomembno, da se je zgodilo, prvič v lajfu, ker navdušenja takega dogodka, se ne pozabi nikoli, in hvala, da ste ga vsi trije delili z nami.
    Polona hvala za kratko lekcijo iz spoznavanja narave, in Sini za fotko

    Tko, da si lahko rečete kot se že temu filmu pritiče, na samem koncu: Mr. Miyagi, we did it. All right!

    Sonca vsem,
    J


Komentiraj